Hej, skrev denna igår 11 feb, och inkluderar den i bloggen här:
Uppdatering kl 16.00 CET
MUBARAK AVGÅR. BBC News 1700 svensk tid
Efter 30 års diktatur avgår nu Mubarak med omedelbar verkan, fram till de fria valen i september 2011.
Historia har skrivits denna dag!
Fredliga demonstrationer skapade en väldig kraft, till sist omöjlig att hejda.
Visst blir det en knagglig väg till demokrati, men men - militären har inte attackerat det egna folket, vilket visar på att till och med militären kan välja "nytt" och bättre (dvs att undvika att anfalla den egna befolkningen pgr av dekret från den styrande ordningen, så som skett tidigare i historien. Vad som sker nu vet vi inte, och bakslag kan säkert ske, med den SIGNAL TILL HELA VÄRLDEN som här skett, går inte att ta miste på!
Människor vill ha demokratiska rättigheter i allt högre grad över hela världen. Nu sker en massiv vibration genom hela nordafrika där det framförallt är de unga och genom sociala medier och sammanhållning och icke-våld har skapat något överväldigande och fantastiskt.
--
Här var ursprungsinlägget, skrivet 10 feb.:
--
Senare veckornas nyheter har handlat om det hittills fredliga upproret med ledningen i Egypten.
Själv ser jag på denna utveckling, liksom miljoner andra, som en oundviklig rörelse från dikatoriskt envälde/fåmansvälde/tronföljdsvälde till ökad demokrati,förhöjd rättssäkerhet genom inrättandet av demokratiskt skapade institutuioner, införandet av informationsfrihet, etc .
Genom sociala medier - Facebook, Twitter och app-trimmade mobilkameror har nyhetsbyråer (samt alla andra i nätverk som skapats) över hela världen kunnat följa händelserna på torget i realtid, alltså HÄR OCH NU.
Den tekniska revolutionen har också alltså inneburit en social revolution: Trots att regeringen försökta stänga all internettrafik och censurera det fria ordet, fann de unga som skapade denna sociala revolution på nya vägar för att skapa kontakt och enhet.
Om det inte varit klart förut är det klart nu: Vi står inför en enorm omvälvning genom att den nya, yngre generationen i dessa länder varit inrutade i regeringarnas sociala kontroll, mediakontroll, miltära kontroll, nu i allt högre grad finner att DE INTE VILL LEVA PÅ DET GAMLA SÄTTET LÄNGRE! De vill självklart ha:
+ Jobbmöjligheter och därmed trygghet genom ekonomisk stabilitet
(huvuddelen av befolkningen lever på cirka 2 dollar om dagen i Egypten, och sannolikt gäller samma premisser i Tunisien, för att göra detta tydligt. Idag är arbetslösheten enorm; infrastrukturproblem, konservativism, brist på nytänkande över huvud taget, synes ha präglat den idag åldrande "styrande klassen" i Egypten.
Men den nya generationen är alltså på väg in, de mellan 18-29 år,
och de vill ha förändring, och de vill ha den nu - och inte förspilla sina liv genom 30 års ytterligare "mer av samma".
En ekonomisk stabilitet skapar möjligheten för välstånd inom landet, och underlättar för nästa generation att skapa sig än bättre möjligheter. Allt detta är självklarhetet - men ändå är det först nu några veckor in på det nya året 2011, som människor har funnit kraft och manifestera sina önskade villkor.
+ Studiemöjligheter - så att de därmed kan utveckla sin inneboende potential. En läkarbegåvning måste få kunna bli läkare, en arkitektbegåvning måste få kunna bli arktekt, osv, i det egna landet.
+ Känslan av personlig växt, förnimmelsen av att något "blir bättre och bättre", inte av stagnation, "dödvatten", likgiltighetskänsla.
+ Känslan av att också vara "tillhörig" världen i stort. Ingen vill till sist vara en "isolerad ö", utan känna gemenskap. I synnerhet gäller det ju ungdomar, som idag globalt kan samsas kring samma idoler och TV-serier, etc, och därigenom känna av en form av gemenskap, även om den sedan tidigare ofta har varit på USA:s och den angloamerikanska mediakulturens villkor. Signifikativt är att Egyptens tidigare Facebookboss varit fängslad, och nu kommit ut, hållit tal och blivit miljoner människors hjälte, dels som representant för den fria, demokratiska kommunikationsflödet, dels för hans känslosamma och kärnfulla kommentarer efter frisläppandet.
---
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar